Okuyucularımıza kendinizden biraz bahseder misiniz?
Ben Cemal Taner. En zor sorudan başlamış olduk ama kısaca bahsetmek gerekirse İzmir’de doğdum. Gazi Üniversitesi mezunuyum. 1991 yılında klavyeye ilk dokunduğum gün bünyeme bulaşan bilgisayar virüsü ile baş etmekle uğraşıyorum.Şu an eğitmenlik yapıyor, ağ ve ağ güvenliği hakkında kitaplar yazıyoyorum. Daha geniş bilgi için Linkedin profilime bakabilirsiniz.
Neden bu alana yöneldiniz?
Bizim çocukluk yıllarımızda ilkokulu bitiren her çocuk gibi ben de ortaokula gitmek yerine sanayide çıraklığa gittim. Bir senelik çıraklık döneminden sonra öğrenciliğin dünyanın en güzel ve rahat mesleği olduğunu keşfedip aileme ısrar ederek İzmir Eşrefpaşa Ortaokuluna kayıt olmayı başardım. Hatta kayıtların son gününe denk gelmişiz İngilizce sınıfları dolmuştu ben Fransızca sınıfına kayıt oldum. 3 sene ortaokul 4 sene lise 7 sene Fransızca okudum. Yani Je parle un peu Français. Ortaokul sonrası sınavlara girerek Meslek lisesini kazandım. Teknik liseye geçerek 4 yıl okumuş oldum. Küçüklükten beri elektrik-elektroniğe olan merakım beni bu alana itti diyebiliriz. Çankaya’da elektronikçiler çarşısına gidip vitrinlerde az hobi devresi incelemedim yani. Mezun olunca da alanımla ilgili yüksek öğrenime devam ettim. Elektrik-elektronik alanını sevsem de bilişim daha çok ilgimi çekti ve önce donanım tarafında sonra da network tarafında kendimi geliştirmeye çalıştım/çalışıyorum.
Mesleğinizi icra ederken en çok ne zorladı?
Hani klasik bir söz vardır işinizi seviyorsanız çalışmış sayılmazsınız diye. Gerçekten de öyle. Her gün bir şeyler öğrenmek ve öğrendiklerini paylaşmak insanı her daim canlı tutuyor. Paylaşmak demişken sosyal medya paylaşımlarımı layklarsanız sevinirim.
Bulunduğunuz pozisyona gelirken gereken en önemli şey neydi?
Yine klasik olacak ama meşhur bir 10 bin saat kuralı var. Yani bir konuda uzman olmak istiyorsan çok çalışmalısın.
Her insan bunu başarabilir mi?
Bir insan mesleğini sever ve çok çalışırsa tabi ki başarılı olur.
Mesleğinizin görevi nedir?
Şu an eğitmen olarak çalışıyorum. Ayrıca Udemy eğitim portalında yayınlanmış 10 tane eğitimim var. Youtube kanalım da içerik üretmeye çalışıyorum. Abone olmayanlar olabilir.
İş imkanları nelerdir?
Bilişim bugün her iş sektöründe ana omurga haline gelmiştir. Yani bilişim alt yapısı olmadan işletmeler artık para kanamaz. En basitinden 8-10 çalışanın olduğu mali müşavirlik bürosundan binlerce çalışanın olduğu kurumsal yapılara kadar bilişim vazgeçilmezdir. Örneğin piyasanın en meşhur pizza markalarından biri bence yemek şirketi değil bilişim şirketidir. Neden derseniz o markanın mobil uygulması veya web sitesi çalışmazsa siparişleri ne kadar düşer bir düşünün 🙂 Uzun lafın kısası bilişim bu kadar hayatımıza girmişse iş şmkanları da çok olacaktır. İşin network kısmına gelirsek Ağ Yöneticiliğinin Temelleri kitabımın ön sözünü alıntılamak isterim “Eskiden ağ(network) deyince bir kaç bilgisayar, yazıcı ve sunucudan oluşan bir yapı aklımıza gelirdi. Bugün ise IoT(Internet of Things), yani nesnelerin İnternet’i kavramı karşımıza çıkıyor. Nedir IoT? Evimizdeki kombiden kahve makinesine kadar bir çok şeyin ağın bir parçası olduğunu, birbirleri ile haberleştiklerini ve İnternet’e bağlandıklarını görüyoruz. Önceden, evimizde sadece masa üstü bir bilgisayar, çevirmeli bağlantı ile İnternet’e bağlanırken, bugün laptoptan tablete, cep telefonundan diğer mobil cihazlara kadar sadece bir kişinin evinde 10’a yakın İnternet’e bağlanan cihaz olabiliyor. Bunların anlamı nedir? Network büyüyor ve büyüyecek ve bu alanda daha fazla iş imkanı ortaya çıkacak.”
Siber güvenliğin geleceği var mı?
Bir önceki soruda bahsettiğim gibi bilişim dolayısı ile ağ her yeri sardığında bunun güvenliği en önemli konu haline geldi. Buna bağlı olarak ta siber güvenlik uzmanı ihtiyacı gün geçtikçe artacaktır. ortalıkta çeşitli rakamlar dolaşıyor bunların çoğu pazarlama taktiği olduğu için ben dile getirmeyeceğim ama ciddi bir istihdam olacağını düşünüyorum.
Günümüzde meslekte iyi bir pozisyonda olmak için akademik eğitim şart mı?
Akademik eğitim tabi ki şart. Ben network alanında kariyer yapmak isteyenlere en az 2 yıllık mezunu olmalarını tavsiye ediyorum. NSA’in önemli araçlarını yazan Edward Snowden’in lise mezunu olduğunu düşünürsek ancak onun kadar yetenekli iseniz lise mezunu olmanız sorun olmaz. Değilseniz akademik eğitim ve sertifikalar önemlidir.
Neden Cisco ?
Krala neden kralsın diye sorulur mu? :)Yine de blogumdan kısaca alıntılayayım.”Ağ deyince karşımıza dünya çapında bir marka olan Cisco çıkıyor. İndirim marketlerinden kargo şirketlerine kadar bir çok yerde Cisco IP telefonları görüyorsunuz ama belki de farkında değilsiniz. Yine iş ilan sitelerine girin bilgi işlemle ilgili bir çok işte Cisco sertifikaları olmazsa olmaz şartlardan biri. Nedir Cisco’yu dünya çapında bu kadar önemli yapan? Bir Amerikan markası olması ve Amerikalıların dahice pazarlama taktileri diyebiliriz. Fakat Cisco ürünlerinin kalitesi tartışılmaz. Hatta anlatılan bir hikayedir. Bir üniversitede Cisco Switchler ile ağ kuruluyor. Sonrasında switchin birinin olduğu yere duvar örülüyor ve SW duvarın arkasında kalıyor ve unutulup gidiyor. Yıllar sonra bir tadilat esnasında switche tekrar ulaşılıyor. Toz toprak içindeki SW yılllarca tık demeden çalışmış. İşte Cisco demek kalite demek. Son yıllarda performans olarak olmasa da fiyat olarak ciddi rakipler karşısına çıksa da Cisco yenilikçi teknolojileri ve sadece kendi cihazlarında çalışan protokolleri ile network dünyasının bir numarasıdır.Bu sebeplerle Cisco sertifikaları dünya çapında geçerli ve aranan sertifikalardır. Yani İngilizceniz iyi ise Cisco sertifikanızla dünyanın her yerinde iş imkanınız olacaktır.”
Güvenli bir şekilde halka açık wifi’ye nasıl girebilirim? Hotspot teknolojisi olan wifiler güvenilir mi?
Bırakın açık ortamlardaki kablosuz ağları kullanmayı ben evde laptopumu zorunda kalmadıkça kablosuz bağlamıyorum. Havaya çıkan sinyal her zaman tehlike demek. Ortak kullanılan kablosuz ağlarda tehlike büyük anlatmaya kalsak kitap olur. VPN kullanımı tehlikeyi bir nebze azaltsa da elinizden geldiğince kullanmamaya çalışın.
Ağ temelleri bu kadar önemliyken neden iş ilanlarında Cisco sertifikası fazla tercih edilmiyor?
Tam aksine Cisco sertifikası önemli. Hatta Huawei, Alcatel gibi Cisco’ya rakip firmalar bile iş ilanlarına Cisco sertifikalarını yazıyor.
Kendini geliştirmek isteyenlere ne önerirsiniz?
Sihirli bir formül yok. Keşke Matrix filminde olduğu gibi kabloyu taksak enseye CCNA CCNP ne varsa saniyesinde yüklesek ama şimdilik mümkün değil. Mustafa Kemal’in de dediği gibi “Yalnız tek bir şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak.”
KernelBlog ekibi hakkındaki görüşleriniz?
Gençleri teşvik etmek önemli ayrıca bir araya gelip bir topluluk oluşturmak ta. Bunu yapmaya çalışıyorsunuz başarılar dilerim.