Mert Kuşkapan/HelpMert ile Röportaj

0
66
Mert Kuşkapan/HelpMert ile Röportaj
Mert Kuşkapan/HelpMert ile Röportaj

Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

1998 yılında Bursa’da dünyaya geldim. Küçüklüğümde elektronik eşyalara olan merakım peşimi bırakmadı ve bozduğum teknolojik aletleri tamir ederek bilişim dünyasına ilk adımımı attım. Sunucu sistemleri, bilgisayar donanımları ve yazılım derken lise döneminde Bursa’nın yerel sosyal medya sitesi olan “Sosyal Bursa” platformunu oluşturdum. Bursa halkının ve belediyelerinin büyük ilgisini toplayan girişimim kariyerimin ilk adımı oldu. Yaşadığım yazılımsal ve proje bazlı zorluklar beni sunucu, network ve yazılım dünyasına daha fazla itmeye başladı ve bu konularda kendimi olabildiğince geliştirmeye ve öğrendiklerimi paylaşmaya karar verdim. Helpmert.com adında bir internet sayfası oluşturdum. HelpMert internet sayfası üzerinde sorun çözümleri ve yardımlaşma odaklı paylaşımlar yaparak daha fazla kitleye erişmeye başladım. İnsanların yazı okumak yerine video izlemeyi tercih etmeleri üzerine YouTube dünyasına ilk adımımı attım ve şu anda Mert Kuşkapan kişisel youtube kanalımda aktif olarak video içerikler üretmekteyim.

Videoların konularını neye göre belirliyorsun?

Video konularını genellikle gündem, canavarlaşmış problemler ve yeni çıkan bir ürünü inceleyerek belirliyorum. Örneğin network konusunda bir içerik üretmem gerekiyorsa insanların yaşadıkları sorun üzerine içeriği üretirsem daha fazla kişiye erişip sorunlarının çözülmesine yardımcı olmuş oluyorum.

Gençlere bilişim alanında teşvik yeterli mi?

Bu konuda hem özel sektörlerin hemde Türkiye Cumhuriyetinin gençlere sunduğu çok güzel teşvikler var fakat bunun elbette arttırılması gerektiğini düşünüyorum.

Neden bilişim alanına yöneldiniz?

Her şey bir merak ile başladı. Küçüklüğümde bir şeyleri kurcalamak, merak etmek ve bozmak beni buraya kadar sürükledi. Bilişim alanı dibi gözükmeyen kuyu gibidir. Kendi içerisinde bir çok dalda uzmanlaşma ve gelecek vaad etmesi nedeniyle bilişim alanına yönelmeyi uygun gördüm.

Yaptığın işin sosyal hayatına etkisi nasıl?

İçerik üretmek dışarıdan kolay gibi gözükse de ne yazık ki zorlukları vardır. İçeriği üretmenin yanı sıra planlamak, prodüksiyonu hazırlamak, çekim planı yapmak, videoyu çekmek, montajlamak, yayına hazırlamak ve bir çok vakit isteyen işlemlerden geçmektedir. Bu işlemleri tek başına yaptığınızda ve aynı zamanda tam zamanlı olarak bir şirkette çalıştığınızda ne yazık ki arkadaşlarınıza yada ailenize çok fazla vakit ayıramıyorsunuz. Bu durum biraz sizi üzse de o videoya gelen güzel yorumlar adeta yorgunluk kahvesi tadı vermektedir. Her zorlu işin tamamlanması sonucunda verdiği keyfi hiçbir şey ile değişmem.

Youtube’a başlarken nelerde zorlandın?

İlk başladığım zamanda video planlaması yapmakta bir hayli zorlandım. Takipçilerime ne sunabilirim, yeni takipçiler nasıl edinebilir, ne tarz içerikler üretmem gerekiyor ve daha fazla nasıl izlenebilirim derken sürekli bir analiz peşinde koşmam gerekiyordu. Kitlemi çok iyi analiz edemediğim ve sürdürülebilirlik sağlayamadığım için bir hayli kitleyi elde etmem uzun bir zaman aldı fakat bu tarz durumlar yaşanmak ile birlikte ders çıkarmayı da sağlamaktadır.

İlk konuşmacı olarak katıldığınız etkinlikte neler hissettiniz?

Aramamotoru.com’un düzenlediği Arama Motoru Zirvesine panel konuşmacısı olarak katılmıştım. Oldukça sıcak bir ortam vardı ve heyecanlıydım. Panel konuşmacıları ile gerçek hayatta da uzun yıllara dayanan tanışıklığım olduğu için beni rahatlatmaya çalıştılar ve oldukça akıcı bir sohbet gerçekleştirdik fakat bir sonraki katıldığım etkinlik olan 4. Akdeniz Bilişim Zirvesinde 3.000’i aşkın kişinin bulunduğu salonda sahnede tek başınaydım ve heyecanım önceki katıldığım etkinlikten kat kat daha fazlaydı. Bir YouTube videosu çekip milyonlara erişmek ile arasında çok fark olduğunu hissettim ve heyecanıma yenik düşmeden kendimi kontrol edebildim. İnsanlar ile göz teması kurarak başarılı bir şekilde sunumumu gerçekleştirdim ve sunum sonrasında çok güzel geri dönüşler aldım. Bu güzel hissin tarifi yok gerçekten yaşanması gerektiğini düşünüyorum.

Kendinizi tanınmış biri olarak görüyor musunuz? Neden?

Bilişim dünyası ile iç içe olmak ve takipçilerimin benim bilgilerime güvenerek seçim yapması nedeniyle bir ürün hakkında söz hakkımın olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kendimi tanınmış birisi olarak görüyorum.

KernelBlog hakkında düşünceleriniz neler?

Siber güvenlik ve diğer konular hakkında Türkçe kaynak bulmak bir hayli zordur. KernelBlog ekibinin bu konuda titizlik ile çalışarak takipçilerine Türkçe kaynak sunması benimde gönlümü feth etmiş durumdadır. Yazılı içerikler haricinde video içeriklerin de üretilmesini tavsiye ediyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz