Okurlarımıza kendinizden biraz bahseder misiniz?
Ben Mutlu Koçak, bilgisayar mühendisiyim, yazılımla uğraşıyorum ve kadınım. Hedefim bu alandaki kadınlara örnek olmak ve bu alanda başarılı olabileceklerini göstermek.
Bu sektöre neden ve nasıl atıldınız?
Çocukluğumdan beri bilgisayara ilgim vardı. İlk bilgisayarım 386DX ms-dos makineydi, bilgisayar dergileriyle uyuduğumu hatırlıyorum. Babama yalvarırdım beni nolur bilgisayar fuarına götür diye. Bütün çocuklar oyun oynarken ben bilgisayarlarla kafayı bozmuştum.
Projelerle PHP 7 kitabınız var. Peki neden php?
2001 yılında scriptler yaygındı, okuduğum lisenin yönetimiyle dalga geçmek için cjb.net’ten domain alıp PHPNuke scripti kurmuştum. Sonradan dil dosyalarını Türkçeleştirmeye çalışırken ufak ufak syntaxa alıştım ve PHP’yi öğrenmeye karar verdim.
Ücretsiz eğitimler vermeye çalışarak birçok kişiye katkı sağlıyorsunuz bu nasıl bir duygu?
Ücretsiz eğitimlerle aslında kendime katkı yapıyorum. Öncelikle topluluk önünde en iyi konuşma eğitimidir ücretsiz eğitim vermek. Hiç bilmeyenlere anlatıyorum. Bu sayede teknik olmayan konuları izah etme becerim de gelişiyor. Ayrıca anlattığım konuları önceden çalıştığımdan bilgilerimi tazelemiş oluyorum ki eksiğim çıkmasın. İnsanı gerçekten tatmin eden bir duygu.
Bu sektör için üniversite gerekli midir?
Üniversite herkes için gerekli. Sadece bilgisayar mühendisliğinden bahsetmiyorum. Doğru düzgün, tabela üniversitesi olmayan ciddi bir kurumda, diğer insanlardan, değerli hocalardan ilham alabilirsiniz ve size yol gösterirler. Bilgisayar Mühendisliği eğitimi ise sizin alanınızda uzmanlaşmak istemenize bağlı. Mobilya mezunu olmadan da süper dolaplar yapabilirsiniz ama üniversitede mobilya profesörü olmak isterseniz, mobilya alanında doktora yapmanız gerekiyor.
Kadın yazılımcı olmak sektörde karşınıza zorluklar çıkardı mı? çıkardıysa ne gibi zorluklar bunlar?
Kadın yazılımcı olmanın her hangi bir zorluğu yok, kadın olarak aynı kodları yazıyoruz ve aynı bilgisayarları kullanıyoruz. Sektörümüzde kadın olmayı zorlaştıran şey, çağ dışı zihniyete sahip, aptal, öz güvensiz ve cahil bireyler. Aptal, öz güvensiz ve cahil oldukları için kadınlara mobbing uygulamayı, emsallerine göre az para ödemeyi normal bir şey sanıyorlar. Bu tarz bozuk zihniyetli insanlar her zaman dünyanın gerisinde kalıyorlar ve sonuçta bir şey elde edemiyorlar.
Hangi yazılım dillerini biliyorsunuz ve sık kullanıp önerdiğiniz dil
hangisi dil?
PHP uzmanıyım ama son çalıştığım şirketlerde hep JavaScript yazdım, React ve Vue üzerine çalıştım. Ama yapay zeka için tabii ki Python ve R, gömülü sistemler için C, C++ veya Rust, mobil cihazlar için Java veya Swift, web için ise PHP öneriyorum. Ayrıca belirteyim, PHP ölmedi ve daha uzunca bir süre ölmeyecek.
Sizce gençlere yazılım ve teknoloji alanında destek yeterli midir?
Bu soruyu eğitim alanından alarak cevaplamak istiyorum. Yazılım ve teknoloji alanında iyi bir kariyer istiyorsanız, İngilizce’nizin olması lazım. İngilizce bilmeyen insandan doğru dürüst yazılımcı olmaz. Kaynaklara ulaşamazsınız ve kötü çevirilere muhtaç kalırsınız. Ama onun harici ücretsiz eğitimler çok arttı. Her gün yeni bir online eğitim paylaşılıyor.
Ülkemizde birçok genç bu yazılım dünyasına başlamak istiyor, tavsiyeleriniz neler olur?
Tavsiyem, her şeyi bildiğini iddia eden öz güveni tavan yapmış tiplerden uzak durmaları. Bu tarz tipler insanın öz güvenini baltalamaya ve başkalarını yetersiz hissettirmeye oynarlar. Bu tarz vasat insanlardan uzak dursunlar, çünkü yanlış yönlendirebiliyorlar insanı. Tavsiyem İngilizceyi öğrenmeleri ve internetteki kaynaklardan daha çok, konuları kitaplardan öğrenmeye çalışmaları. Az buçuk yarım yamalak bilen bile medium üzerinde yalan yanlış şeyler yazabiliyor ki çok gördüm. Ama kitap öyle değil, üzerine ciddi bir emek veriliyor. Önerim bu.
Bu köşeyi bana ayırdığınız için teşekkür ederim.
Mutlu Koçak
Hocamıza bizimle röportaj yaptığı için biz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Mutlu
Etkilendim gerçeklerle iç içe en önemlisi kişinin herşeyi kendinde bitirmesi.