Muhammet Kara İle Röportaj

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Özgür ve Açık Kaynak Yazılım (FLOSS) geliştiricisi ve gönüllüsüyüm. LibreOffice projesinin çekirdek geliştirici ekibindeyim. Türkiye’nin ilk, sertifikalı LibreOffice geliştiricisiyim. Halen, Cambridge’te kurulu Collabora şirketinde Danışman Yazılım Mühendisi sıfatıyla çalışmakta ve Türkiye’deki bir teknoloji geliştirme bölgesinde kurduğum şirketimle ARGE faaliyetleri yürütüp FLOSS çözümlere geçmek isteyen kurum ve kuruluşlara danışmanlık yapmaktayım. Daha önce kamuda farklı kadrolarda çalıştım. (Kimya ve Bilgisayar.) Bundan önceki son işim Pardus projesi bünyesinde idi.

Meslek lisesi mezunu olduğum için zorunlu olarak Kimya Öğretmenliği bölümüne gittim. (Katsayı engeli.) Özgür yazılımlara, Türkçeleştirerek katkıda bulunmaya başladım. Daha sonra Bilgisayar Mühendisliğine girdim ve yazılım tarafına geçtim. Halen GNOME projesinin çeviri takımı koordinatörlüğü görevini yürütüyorum fakat artık çeviri yapmaya pek vaktim olmuyor maalesef.

Bir yandan da çeşitli konferanslarda sunumlar yapıp atölyeler (workshop) düzenleyerek, genç geliştirici adaylarının yetişmesine ve sektöre kazandırılmasına katkıda bulunmaya çalışıyorum. Google Summer of Code programında her yıl mentor olarak yer alıyorum.

Neden LibreOffice kullanmalıyız?

LibreOffice, piyasadaki en gelişmiş özgür ofis paketidir. Dünya çapında gönüllüler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve destekçi şirketler tarafından geliştirilir.

Ev kullanıcıları tarafından tamamen ücretsiz olarak indirilip kullanılabilir. Öntanımlı dosya biçimi olarak Açık Belge Biçimini kullandığı için belgelerinize her zaman ulaşıp düzenleyebilirsiniz; birkaç yıl sonra yeni ofis paketi sürümlerinin desteklememesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca diğer ofis paketleri ile hazırlanmış (doc, docx vb.) belgeleri de açabilir ve düzenleyebilirsiniz.

Bununla birlikte, LibreOffice bilgisayarınızı yormaz ve daha az kaynak tüketir. Ayrıca LibreOffice, özgür yazılım lisansıyla dağıtıldığı için size tam özgürlük sunar. İstediğiniz gibi kopyalayıp arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşabilirsiniz. Hatta kodlamaya meraklı iseniz kaynak kodunu inceleyebilir ve siz de katkıda bulunabilirsiniz.

CollaboraOffice tam olarak nedir?

CollaboraOffice, LibreOffice’i temel alan fakat kurumsal kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilmiş ofis paketidir. Yüksek kararlılık, üstün performans ve kurumsal destek sunar. Kurumların ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir; toplu kurulum ve bakımda kolaylık sağlar. Dünyadaki 55+ sertifikalı LibreOffice geliştiricisinin 20’den fazlası Collabora bünyesinde yer almakta ve CollaboraOffice’i her gün daha da iyileştirmek için çalışmaktadır.

Neden Linux?

Güvenli, kararlı ve işimi görüyor. 🙂

Daha doğru söylenişiyle GNU/Linux da bir özgür yazılım projesidir ve diğer özgür yazılım projeleri gibi size tam özgürlük sunar. Bilgisayarınız sizden izinsiz, kafasına göre güncelleme yapmaz. Sizden izinsiz verilerinizi bir yerlere göndermez. Daha az sistem kaynağıyla, daha yüksek performans sunar.

Özgür Yazılım tam olarak nedir?

Kaynağından alıntı yapacak olursak: “Özgür yazılım”, kullanıcıların özgürlüğüne ve topluluğa saygı duyan yazılım demektir. Kabataslak, kullanıcıların bir yazılımı çalıştırma, kopyalama, dağıtma, çalışma, değiştirme ve geliştirme özgürlüğüne sahip olduğu anlamına gelir. Öyleyse, “özgür yazılım” bir fiyat değil, özgürlük meselesidir.
Özgür Yazılım Nedir?

Hangi programlama dillerini biliyorsunuz ve en çok hangilerini kullanıyorsunuz?

İlk göz ağrım C# dilidir. Nesne yönelimli dev bir C# projesinin kaynak kodlarını okuya okuya kodlamayı öğrenmeye başladım. 🙂

Bunun dışında C, C++, Python, Ruby, Swift, Java ile bir şeyler yazmışlığım var fakat “biliyorum” anlayışım biraz acımasız olduğu için, sadece “C++ biliyorum” diyorum soranlara. 🙂

En çok C++ kullanıyorum; buna ana dilim diyebilirim sanırım. Bunun dışında Python ile geliştirmekte olduğum bir proje de var. Son zamanlarda Collabora/LibreOffice Online tarafında lazım oldukça JS de okumaya ve yazmaya başladım.

Yazılıma yeni başlayanlara neler önerirsiniz?

Önce İngilizce öğrenmelerini öneririm. Öyle günde bir kelime öğrenerek filan bu işin olmayacağını ve çok reklam yapan bazı kursların da pek verimli olmayabileceğini de belirtmek isterim. Ankara’da olanlar için ODTÜ’nün kursları, iyi bir seçenek olabilir.

Asıl yazılım kısmına gelecek olursak, bir derlenen bir de yorumlanan dili iyi bilmek faydalı olur diye düşünüyorum. Fakat aslolanın dil olmadığının bilinmesi şart. Veri Yapıları, Algortimalar ve Regex bence olmazsa olmazlar.

Küçük adımlarla başlayın ve her gün ufak da olsa bir şeyler öğrenmeye ve birkaç satır da olsa kod yazmaya çalışın. Özgür yazılım projelerinin kaynak kodlarını okuyun; bakın bakalım bu işin ustaları nasıl kod yazmışlar. Hatta küçük de olsa katkıda bulunmaya çalışın bu projelere. Size çok şey kattığını göreceksiniz. Eğer üniversite öğrencisi iseniz, GSoC programına girmeye çalışın.

Ülkemizin yazılım ve bu alanda yaptığı çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Son zamanlarda çok güzel şeyler yapılıyor fakat daha alacak çok yolumuz var. Çoğu yerde maalesef öğrencilere işin mantığı ve temeli yerine belirli bir dil ve platform öğretiliyor. Sıklıkla da, okulda öğrenilenler teoride kalıyor; öğrenci sektöre girince uyum sağlamakta ve gerçek bir ürün ortaya koymakta zorlanıyor.

Özgür ve Açık Kaynak yazılımlara yönelimin artması gerektiğini düşünüyorum. Böylece nitelikli geliştirici sayımızı arttırabilir ve yazılımda dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz.

Sizce teknoloji insanları köleleştiriyor mu?

Bence teknoloji değil de insanlar kendini köleleştirebilir. Teknoloji size araçlar sunar. Bunları verimli ve yerinde kullanarak hayatınızı kolaylaştırabilir ya da kötüye kullanabilir veya abartıp kölesi olabilirsiniz.

Okurlarımıza tavsiyeniz var mı?

Özgür yazılım kullanın, özgürlüğünüzden taviz vermeyin. Bir de, üç günlük dünya için kalp kırmayın lütfen. 🙂

KernelBlog hakkında görüşleriniz neler?

Genç yaşta bu kadar istekle bir şeyler yapıldığını görmek güzel. Bir alıntı yapıp gerisini okuyuculara bırakmak istiyorum: “Bütün ümidim gençliktedir.”

Bize zaman ayırdığı için hocamıza teşekkür ederiz.
hocamızın sosyal medya hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir