Bu yazımızı okumaya başladıysanız İnternet Dünyası içerisinde gezinebiliyorsunuz demektir. Peki, size şöyle bir teklifte bulunsak ne dersiniz?
“İnternet üzerinde sizin de bir yeriniz, arsanız, mülkünüz olsun. Hatta bunu belirli bir ücret karşılığında markalara, kurumlara ve insanlara sunun.”
Kulağa nasıl geliyor? Gayet iyi, değil mi? Peki, bunu nasıl gerçekleştirebilirsiniz? Cevap, WordPress ile… Hadi gelin birlikte keşfedelim, öğrenelim.
WordPress Nedir?
WordPress açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir(CMS). İlk kez 2003 yılında piyasaya sürülmüştür. İlk başlarda yalnızca kişisel blog olmayı amaçlayan WordPress, bugünlerde artık her alanda kullanılabilmektedir. O günden bu yana sürekli olarak kendini geliştiren ve güncelleyen bu sistem ile profesyonel görünüme sahip harika web siteleri oluşturmanız mümkündür.
Web siteleri yapmaktan, tasarlamaktan bahsediyoruz… Peki, bunu kodlama bilmeden nasıl gerçekleştirebiliriz ki? Hiç çekinmenize gerek yok. Çünkü herhangi bir kodlama bilgisine de gerek yok. Evet! Yanlış duymadınız. Hiçbir programlama dili bilmeden, kodlama yapmadan web siteleri tasarlamak ve geliştirmek mümkün. Tabii ki WordPress ile…
Size bu içerik yönetim sistemi ile alakalı bir bilgi daha vermek istiyorum. Eminim ki çok şaşıracaksınız. Tüm internet ağındaki web sitelerinin %30 dan fazlasını WordPress ile oluşturulmuştur. Ve ayrıca dünya çapındaki markaların büyük bir çoğunluğu da yine bu CMS ile oluşturulmuştur. Beyaz Saray’ı biliyorsunuz değil mi? Şu ABD başkanının yaşadığı yer… Hah, işte onun web sitesi de WordPress ile geliştirilmiştir. Artık gerisini siz düşünün.
Gayet başarılı olan bu sistem ile her alanda web siteleri tasarlamak mümkündür. Hadi bakalım, ne tür sitelermiş bunlar…
WordPress İle Neler Yapılabilir?
Size bir sorum var; mesleğiniz nedir? Öğrenci, Webmaster, Mühendis, Avukat ya da Girişimci? Şimdi de mesleğinize, sektörünüze göre bir web sitesi sahibi olduğunuzu düşünün. Evet, o düşündüğünüz web sitesini WordPress ile tasarlayabilirsiniz.
Aklınıza gelenlerin yanı sıra bu konuyu sizin için biraz daha açmak istiyorum.
E Ticaret siteleri, blog siteleri, kurumsal web siteleri, imza kampanyası siteleri gibi birçok alan ve sektöre yönelik çalışmaların tümünü WordPress ile gerçekleştirebilirsiniz.
Yukarıdaki satırlarda da açıkladığımız gibi kodlama bilgisine gerek kalmadan harika siteler tasarlayabilirsiniz. Kodlama bilgisi olmadan diyoruz ve öyle ki bazı durumlarda müşterileriniz sizden bu içerik yönetim sisteminin el vermediği bir konuda tasarım veya özellik istedi. Ne yapacaksınız? Tabi ki biraz araştırma size yetecektir. Çok nadir durumlarda(istenilen özelliğe göre) bazen CSS bazen PHP bazen de sadece kopyala-yapıştır kodlama işlemleri grekebilmektedir. Kopyala-yapıştır yapacağınız bazı durumlar her zaman için geçerli olabilmektedir. Bu konuya serinin devamında detaylı bir şekilde yer vereceğiniz ancak şimdi bir örnek ile devam edelim. Google ve diğer arama motorlarının sitenizi indekslemesi ve ilgili anahtar kelimelerde arama sonuçlarında çıkmanız için bazı kriterleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Örneğin web sitenizi Google arama motoruna eklemek. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra artık siteniz Google tarafından onaylı bir mülk haline gelmiş olacak. Durumu biraz daha açmak gerekirse, WordPress tabanlı bir siteyi tasarladığınızı varsayalım. Tebrikler! Ancak henüz her şey bitmedi. İlk aşamada tasarladığınız internet sitesini boş ve sahipsiz bir arsaya inşa edilen apartman gibi düşünün. Belediye bunu fark ettiğinde ne yapar? Cevaplarınızı duyar gibiyim. Bunun için bir sahiplik belgesi, ruhsat vb. gibi evraklarınızı tamamlamak gerek. Merak etmeyin, bu işlem çok basit. Google arama motoru araçlarına(Search Console, Google Analytics) sitenizi entegre ettiğiniz zaman artık tamamen tanımlı bir mülkiyete sahip olursunuz.
WordPress Ne İşe Yarar?
Bu satırlara kadar bu muazzam içerik yönetim sisteminin harika özelliklerinden ve yapabileceklerinizden bahsettik. Peki, bu sistem sizin kariyer hayatınızı etkileyecek yönde veyahut hobi olarak ne yönde etkiler, ne işe yarar? Hadi gelin bunu inceleyelim. Öncelikle herkesin kolayca web sitesi sahibi olabileceğini tekrar vurgulamak istiyoruz. Özellikle öğrenci arkadaşlarımızın kendini geliştirmek için başlayabileceği harika bir start noktası olabilir. Araştırmalar gösteriyor ki, yazarak çalışmak ve araştırmak sizin kişisel gelişiminize ve kariyer becerilerinizi çok büyük oranda arttırmaktadır. Bu hususta size önerebileceğimiz altın tavsiye, herkesin en azından bildiklerini sınırsız bir kitleye sahip olan İnternet Dünyası’nda “blog sitesi” çatısı altında paylaşmak. Örnek blog sitelerinden birisini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kendisi Bilgi Teknolojileri Uzmanı olan Doğukan KARADAĞ; siber güvenlik, adli bilişim, yazılım ve wordpress alanlarında bildiklerini kitlesi ile paylaşmaktadır. İçeriklerine göz atabilirsiniz :).
Blog sitesi sahibi olmak öncelikle size birçok şey katacaktır. Aynı zamanda Google Adsense ile de sitenizden reklam gelirleri elde edebilirsiniz. Kulağa hoş geliyor değil mi? İlk yazınızın veya yazılarınızın harika olmasını beklemeyin veya bu şekilde bir düşünceyle çalışmalarınıza girişmeyin. Sakın endişelenmeyin de… Çünkü neredeyse hiç kimse doğuştan yazar değildir. Yazdıkça tecrübe kazanacak ve yazmak için araştırma yaptıkça da bilgi havuzunuzu gitgide büyütebileceksiniz. Unutmayın, mükemmeliyetçi olmak çoğu seferinde size yarardan çok zarar katacaktır. Bundan dolayı biraz daha relax olarak, akışına bırakmayı deneyebilirsiniz.
WordPress’in işinize yarayabileceği bir diğer özelliği ise, size hatırı sayılır miktarda maddi bir gelir kaynağı da sunmaktadır. Nasıl mı? Elbette bir WordPress tasarımcısı/geliştiricisi olarak. Artık endüstri 4.0 dönemindeyiz ve dijital, hiç olmadığı kadar büyük bir önem kazanmış durumda. Artık markalar, sundukları ürünleri ve hizmetleri internete de taşımak istiyorlar. Tahmin edin bunun için neye ihtiyaç duyuyorlar? Evet, doğru. Harika bir web sitesine! Bu çalışmaları öğrenciyken yapıp, kendi şirketini açanlar da var, ek gelir olması için yapanlar ve sadece hobi olması için yapanlar da var… Sizin tercihiniz ne olacak?
Bu içeriği Serpil Kılıç ve Doğukan KARADAĞ iş birliği ile sizlere sunduk. Umarım fikirlerinizi şekillendirmede ve bilgi hazinenize katkıda bulunma konusunda yardımcı olabilmişizdir. 🙂
Düşüncelerinizi ve görüşlerinizi yorumlarda bekliyoruz.