Django Nedir?

2
89

Django, Python Programlama Dili için hazırlanmış ve BSD lisansı ile lisanslanmış yüksek seviyeli bir web çatısıdır (framework).

Django Projesi’nin temel amacı, karmaşık bir yapıda olan web uygulamalarının kullanımını kolaylaştırmaktır. Django yeniden kullanılabilirlik, modülerlik, hızlı geliştirme süreci politikasına sahip bir yapıda tasarlanmaktadır.

Django, Python programlama dili ile yazılmış bir MVT mimarı yapısını kullanan, yüksek seviyeli ve açık kaynaklı (open source) bir web çatısıdır. MVT dediğimiz yapı ise Model, View ve Template şeklindedir. Özetlemek gerekirse;

  • Az kod çok iş
  • Hızlı geliştirme
  • MVT ( Model View Template )
  • DRY ( Don’t Repeat Yourself ) – ( Kendini Tekrar Etme )
  • Hazır Kullanıcı Sistemi ve Admin Paneli
  • Detaylı Hata Raporu
  • Temel güvenlik problemlerinin önüne geçme

MVT Nedir?

MVT aslında Model-View-Template çalışma prensibidir.

M ➤ Model : veritabanı işlemlerinin bulunduğu çalışma katmanıdır. Bu katmanda yapacağımız proje ile ilgili veritabanını modelleyip daha sonra bu modeli ihtiyaç duyduğumuz yerde kullanıyoruz. Django’nun bir diğer güzelliği ise hiç SQL komutu kullanmadan özel bir veritabanı oluşturabiliyoruz.

V ➤ View : bu kısım ise tamamen iş mantığı katmanıdır. Gerek duyulan şablon ve modele erişerek bu katmanlar arasında bir köprü oluştururuz tabi bu kısım bizim Python kodlarımızla neler yapacağımız ile alakalıdır.

T ➤ Template : Projenin tasarım sunum katmanıdır. Bu katman View ‘dan aldığı bilgilere göre sayfanın nasıl gösterilmesi gerektiği gibi işlevleri içerir.

Django Admin Panel

Bir proje oluşturduğunuzda Django Admin kurulu geliyor. Django admin sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Django admin paneline ilk girdiğimizde varsayılan olarak, gruplar ve kullanıcılar vardır. Post vs. işlemleri sonradan geliştirici tarafından kolay bir şekilde eklenir.

Django’nun kendi sitesine giderek dökümanlarına erişebilirsiniz. Buraya tıklayarak gidebilirsiniz.

Diğer Django Yazılarımız:

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz