Merhaba arkadaşlar, bu yazımda django 3 kurulumlarını ve proje oluşturmayı anlatmaya çalışacağım.
- Editör olarak PyCharm kullanıyorum.
- Python sürümüm: 3.7
- Kullanacağımız django sürümü: 3.0.2
Django 3 Kurulum
PyCharm editörümüzü açıyoruz ve File > New Project diyerek projemizin adını yazıyoruz. Projemin adını ben KernelBlogDjango olarak yazıyorum. Buradaki önemli olan kısım bir sanal ortam kullanmak, sanal ortam sayesinde bilgisayarımızın ilerideki ekleyeceğimiz python modüllerinden etkilenmiyor.
Create dedikten sonra artık sanal ortamımıza(Virtualenv) yani projemize pip komutu kullanarak django’yu ekleyelim. Bunun için PyCharm’ın bize içinde verdiği terminali kullanıyoruz (sol alt köşeden bulabilirsiniz). Terminalimizin dosya yolumuzun başında (venv) olmasını dikkat edelim.
Django’yu yüklemek için şu komutu yazıyoruz;
Gerekli modülleri ve django’yu yükledi.
Django Projemizi Oluşturalım
Şimdi projemizi tam anlamıyla oluşturalım. Django projemizi oluşturmak için terminal ekranımıza django’yu yüklediğimizde bize gelen komut ile oluşturuyoruz. Terminal ekranımıza;
yazarak projemizi oluşturmuş oluyoruz. Buradaki django-admin, django’yu yüklediğimizde bize gelen bir komut. Yeni bir proje oluşturacağımız zaman ise startproject komutunu kullanıyoruz ve projemizin ismini veriyoruz. Sondaki nokta ise bulunduğumuz klasöre oluştur demek için.
Komutu verdikten sonra sol tarafta kernelblogdjango adında bir klasör ve manage.py adında bir modül geliyor. Klasörümüzün içinde ise birkaç farklı modüller var.
- settings.py : Projemizin ayarlarını yazmak için kullanıyoruz.
- urls.py : Web adreslerini tanımladığımız modül.
- wsgi.py : Django projemiz ile sunucu arasında standart bir ara yüz sağlamak içindir.
- manage.py : Projemizi yönetmemiz için gereken bir modüldür, neredeyse her işlemimizde kullanacağız.
Şimdi projemizi şu komutları yazarak localhost’da başlatalım.
terminalimizde bize http://127.0.0.1:8000/ şeklinde adres verecektir, burada sunucumuz çalışıyor. Adresi açtığımızda ise karşımıza varsayılan django ekranı çıkıyor. Projemizin düzgün çalıştığını belirtiyor. Şimdi ilk projemizi oluşturduk fakat django’nun varsayılan ekranı İngilizce çıktı yani projemiz İngilizce, bunu düzeltmek için settings.py modülünü açıyoruz ve en sondaki kodları şu şekil değiştiriyoruz;
LANGUAGE_CODE = ‘tr’
TIME_ZONE =’ Europe/Istanbul’
Kaydedelim ve projemiz artık Türkçe dil. Bu işlemi yaparken çalışan sunucumuzu durdurmamız gerekmiyor, sayfayı yenilediğimizde karşılama ekranı Türkçe oluyor.
Bu yazımızda sanal ortamımıza django 3’ü yükleyip, ilk projemizi oluşturmuş olduk. Django’nun kendi dokümantasyonunu inceleyerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Django ile ilgili diğer yazılarımız: