Merhaba sevgili kernelblog takipçileri. Bu yazımda sizlere Chatbotların ne olduğunu hangi alanlarda, nasıl kullanıldığını ele alacağım.
Gelişen teknolojiyle birlikte yapay zeka da oldukça ilerledi. Yapay zekanın bu denli ilerlemesi chatbot teknolojisini de hayatımıza getirdi. Günümüzde mesajlaşma uygulamalarının sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Bununla birlikte işletmelerde bazı görevleri yerine getirmek için de insan konuşmalarını taklit etmeye çalışan sohbet robotları da her geçen gün daha fazla talep görüyor. Chatbotlar; Facebook Messenger, Whatsapp veya Slack gibi konuşma arayüzleri ile müşterilerle ve potansiyel müşterilerle “konuşmak” için de oldukça iyi bir seçenek.
Örneğin birçok insan hayatında alışveriş yaparken ya da bir hizmet hakkında bilgi toplarken canlı müşteri destek sohbet servislerini kullanmışızdır. Peki sohbet ettiğimiz gerçekten bir kişi mi yoksa iyi kodlanmış bir robot mu? Chatbotlar da kısmen aynı işi yapıyor aslında yapay zekalı robotlar gibi neredeyse insan gibi yanıt verebiliyorlar. Üstelik yalnızca cevap vermek değil bir çok işinizide kolaylaştırıyorlar. Bazı sohbet robotları şimdiden para aktarımı yapabiliyor, taksi çağırabiliyor, tıbbi randevular ayarlayabiliyor, uçuşlarınıza check-in yapabiliyorlar. Konuşmaları biraz garip, kısa ve bazen anlaşılmaz olsa da günümüzü kurtarmaya yetiyor.
Online chatbotlar sayesinde müşteri destek hizmetleri 7/24 çalışabilir hale geliyor. Bu sayede işi otomatikleştirerek zaman ve enerji tasarrufu sağlamış oluyoruz. Önümüzdeki yıllarda müşteri etkileşimlerinin büyük oranda insan olmadan chatbotlarla sağlanacağı kaçınılmaz gözüküyor. Bu sohbet robotları yalnızca müşterilerin sorularına yanıt vermiyor o müşteriler hakkında bilgi de toplamış oluyor.
Chatbotlar, internet üzerinden insan kullanıcılarla konuşmayı simüle etmek üzere tasarlanmış bir bilgisayar programıdır. Otomatik bir iletişim sistemi olan sohbet robotu; anlık mesajlaşmalara entegre olarak işletmelerin müşterilerine daha yakın olmalarını sağlayan bir asistandır. Bu robotların muazzam hızı, müşteri sadakati kazanmaya da yardımcı olur.
Nasıl çalıştığına bakacak olursak kullanıcı tarafından söylenenleri yorumlayan, tanımlayan ve ne istenildiğini anlayan karmaşık bir dizi algoritma ile çalışır. Böylece kullanıcıdan gelen metni anlar ve metne uygun cevap oluşturur. Bazı chatbotlar o kadar gerçek ve düzgün cevaplar verir ki karşınızdakinin bir yazılım mı yoksa gerçek bir insan mı olduğuna karar veremeyebilirsiniz. Ama ne kadar gelişmiş olsalarda kullanıcıların sokak ağzı ve şiveleri gibi resmi dil bilgisinde bulunmayan cümleleri çoğu zaman anlayamazlar.
Peki neden kullanılmalı chatbotlar bu robotlar bilgiye hızlı ve olabildiğince eksiksiz bir şekilde ulaşırlar, kullanıcılara daha kolay yardım ederler. Kullanıcılar bu robotların verdiği cevaplarla eğlenirler. Chatbotlardaki bu gelişim insanlar da merak uyandırır. İnsanlar yenilikleri keşfetmek ve denemek isterler. Chatbotlar aynı zamanda bir soru hakkında uzun bir bilgi listesi görüntülemezler. Kullanıcının direk sorusunu yanıtlayarak zamanlarından tasarruf etmelerini sağlarlar.
Sohbet robotları, nasıl programlandıklarına bağlı olarak iki gruba ayrılabilir: basit ve akıllı olanlar.
Basit robotlar, önceden ayarlanmış anahtar kelimelere göre çalışırlar. Komutlarının düzenli ifadeler ve analizler kullanılarak ayrı ayrı yazılması tanımlanması gerekir. Kullanıcı anahtar kelime kullanmazsa robot bunu anlayamaz. Bu robotlar genellikle aynı türden soruların sorulduğu siteler için uygundur. Ne zaman teslimat yapılır, kargo ücreti nedir gibi sık ve aynı soruların sorulduğu e-ticaret siteleri bu tip robotlar için uygundur. Akıllı robotlar ise kullanıcıya cevap verirken yapay zekadan destek alırlar. Önceden hazırlanmış komutlar yerine, robotun önerileri değerlendirilir. Ayrıca insanların söylediği tüm kelimeler daha sonraki işlemler için kaydedilir ve yapay zeka bir sonraki sohbet için kendini geliştirmeye devam eder. Söz konusu öğrenme yavaştır ve geliştirilmelidir.
Bazı chatbot örneklerine bakacak olursak;
Washington Post: WaPo olarak adlandırılır. Chatbotuyla haberleri dağıtmaya hazırlanan, haberleri araştırabilecek, okurlarıyla konuşup, onlarla sohbet edecek bir chatbot geliştiriyor.
Sephore: Kik uygulamasının ilk chatbotlarından biridir. Kullanıcılarına makyaj yapmayı video ve görsellerle iletiyor. Kullanıcılarını tanımak ve daha isabetli tahminler iletmek için mini quizler bile yapıyor.
Hava Durumu: Kik içinde Weather Channel chat botu o anki durumu, 3 ile 7 güne kadar tahminleri iletebiliyor ve isterseniz günlük hava durumu alarmı kurabiliyor.
Lydia: Popüler P2P para transferi uygulaması Venmo’nun Avrupalı alternatifi Lydia, Slack botu aracılığıyla kullanıcılarının birbirine para transferi yapmasını sağlıyor.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle. İyi Okumalar.