Fiziksel Güvenlik Nedir ?

Merhaba sevgili kernelblog takipçileri. Bu yazımda sizlere Fiziksel Güvenliği sağlamak adına alınması gereken önlemlerden bahsedeceğim.

Fiziksel Güvenlik Nedir ?

Fiziksel Güvenlik genel anlamıyla güvenliğini sağlamak istediğiniz ortamın yetkisiz erişimlere, doğal veya doğal olmayan yollardan alabileceği hasar ve zararlara yönelik senaryoları öngörerek, bu senaryoların gerçekleşme olasıklarını azaltmaya yönelik alınan bir düzine kural setinden ibarettir diyebiliriz.

Fiziksel Güvenlik Nasıl Sağlanır ?

1- Dış Güvenlik

Dış Güvenlik

Şimdi kendinizi bir kurumun Fiziksel Güvenlik sorumlusu gibi düşünmenizi istiyorum. İlk nerden başlardınız. Tabiki hepinizin de tahmin edeceği gibi dış güvenlikten başlardınız. Kuruma girişte mantar bariyerler ile güvenliğin en dış katmanını oluşturabiliriz. Tabiki mantar bariyer deyip geçmemek lazım sabit, hidrolik, havalı, pnömatik, ledli ve manuel olmak üzere farklı tiplerde seçenekleri mevcuttur. Peki neden gereklidir diye bakacak olursak, kurumunuza araç ile gelen kişilerin doğrulanması ve güvenli bir şekilde kurumunuza giriş yapması için ilk adımda önleminizi almış oluyorsunuz.

Günümüzde de askeriyede, adliyelerde, endüstriyel alanların girişlerinde, bankalar gibi birçok özel ve kamu kurum girişlerine baktığınızda mantar bariyerleri görmeniz mümkündür. Peki yeterli mi diye düşünecek olursak tabiki ek tedbirler ile daha güvenli bir giriş ortamı sağlanabilir. Hiç yol bariyerleri dikkatinizi çekmiş miydi? Kurumlara girişte aracın veya araç sahiplerinin doğrulanması için veya kaçak girişlerin önüne geçilebilmesi için mutlaka yol bariyerleri kullanılır. Hidrolik, elektro mekanik gibi türleri mevcuttur. Araç bariyere yaklaştığında sorumlu olan güvenlik görevlileri tarafından  bariyerler yükseltilerek araç girişlerine izin verilir.

Bitti mi derseniz hayır Güvenlik asla bitmez. Her biriniz mutlaka bir AVM girişinde veya kamu kurumlarına araç ile girdiğinizde araç altı görüntüleme sistemi ile araç zeminine herhangi bir zararlı paketin yerleştirilip yerleştirilmediğin kontrolüne şahit olmuştur.

2- İç Güvenlik

İç Güvenlik

Peki kurumun bahçesine aracımız ile geldik. İçeri girerken ne gibi önlemlere tabi olmamız gerekiyor. Öncelikle hemen hemen günümüzde her kurumun girişinde var olan X Ray  cihazlarından hem kişinin hem de yanında var olan materyallerin geçirilmesi zorunlu kılınır. Bu kontrol sayesinde kuruma delici/kesici/patlayıcı gibi tehlikeli araçların girişi önlenmiş olur.

Buraya kadar hepimiz geldiysek sıra turnike sistemlerinde. Günümüzde birçok gelişmiş turnike sistemleri bulunmaktadır. Ortamın kritikliğine bağlı olarak kart, parmak izi, yüz algılama gibi birçok türde turnike sistemleri kullanılmaktadır. Turnike sistemlerinin asıl amacı yetkisiz erişimleri engellemek kişinin kimliğini doğrulamaktır. Tebrikler artık kurumun içindesiniz.

İç güvenlikteki en önemli hususlardan biri de ortamların 7/24 izlenmesidir. (Tabiki izleme iç güvenliğin ana yapıtlarından biri olsa da dış güvenlik altında da mutlaka değerlendirilmeli ve binayı gören tüm açılara güvenlik kamerası yerleştirilmelidir.) Bunun için hiçbir açı boşta kalmayacak şekilde kamera sistemleri kurumun her noktasına konumlandırılmalıdır.

Yine kurumun kritikliğine bağlı olarak 360 derece dönebilen, kızılötesi, termal, çok mercekli vs. farklı türlerde kamera sistemleri kullanılabilir. Elbette sadece kameraları konumlandırmak değil alınan kayıtlarında anlık olarak takibi yapılmalıdır. Yine kurumun herhangi bir zarara veya mal kaybına uğraması durumunda olayın tespit edilebilmesi adına alınan kayıtların belli sürelerle saklanması önem arz etmektedir.

3- Doğal ve Çevresel Tehditlere Karşı Güvenlik

Doğal ve Çevresel Tehditlere Karşı Güvenlik

Kurumlar öncelikli olarak lokasyonlarını seçerken doğal riskleri ve çevresel tehditleri de göz önünde bulundurarak binalarını konumlandırmalıdır. Yangın, sel, deprem, patlama ve diğer doğal afetlerin önüne geçebilmek amaçlı tedbirler alınmalıdır. Bunlardan bazıları binaların depremlere dayanıklı deprem yönetmeliğine uyumlu yapılmış olması.

Gerekli denetimlerin yönetmelikte belirtilen periyotlarda uygulanmış olması. Yangınları önleyebilmek veya yangın anında zararı minumum seviyeye indirebilmek adına yangın söndürme materyallari bulundurması. Yangın esnasında olayı koordine edip yönetebilmek adına acil müdahale ekibi kurmak, belli periyotlarda tatbikatlar yaparak ekibin olası bir yangında kontrollü bir şekilde yangını söndürme, binayı boşaltma, ilgili yerlere acil uyarı bildirimi yapmak gibi görevlerinin test edilmesi gereklidir.

Yangın doğal afetinin dışında da kurum içinde ilgili acil çıkış kapılarının yön belirteçleri ile gösterilmiş olması, yangın tüplerinin düzenli bakımı ve kontrol edilmesi, kurumun büyüklüğü doğrultusunda yeterli sayıda manuel yangın tüpü bunlara ek olarak gaz kaçağı ve yangın alarmı otomatik sensörlerinin bakımlarına dikkat edilmelidir.

4-Ekipman / Teçhizat Güvenliği

Ekipman güvenliğinin sağlanmasındaki en önemli hususlardan biri de yetkisiz erişimlerden kaynaklanabilecek tehditlere karşı zararın asgari düzeye indirilmeye çalışılmasıdır. Kritik araçlar ve kritik araçların bulunduğu ortamlar mümkün olduğunca izole edilmelidir. Kritik ortamlara erişimlerde mutlaka çok faktörle kimlik doğrulama mekanizmaları ve buna bağlı gözetimli ve onaylı erişimler sağlanmalıdır.

Aynı zamanda kritik ortamların daima nem, sıcaklık, basınç gibi parametreleri izlenmelidir. Aynı zamanda yangın, duman, su, toz, kimyasal gibi potansiyel tehditlerden kaynaklanan riskleri düşürücü kontroller de uygulanmalıdır. Ve tabiki kritik ortamlarda yeme, içme gibi konular da sınırlandırılmalıdır.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle. İyi Okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir