Yapay Zeka | KernelBlog

Yapay Zeka

Temel olarak, Yapay zeka, insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek bunların benzeri yapay yönergeleri yapmaya çalışarak taklit eden programlar (Makineler) denilebilir, yapay zeka aslında çok karmaşık bir şeydir çünkü yapay zekalar aynı bir beyin gibidir ama arada tek bir fark vardır aramızda o da duyular ve duygulardır,örneğin bir yapay zeka robotu asla bir acı hissetmezz veya neşe hüzüntü…

Yapay Zeka Ve Gelecek

Yapay zeka robotları ile gelecek aslında çok fazla parlak gibi duruyor ama yapay zekaya karşı olan vede yapay zekadan korkan milyonlarca insan var bunlardan biride benim ideolim “Elon Musk”  kendisi şimdi olmasa bile ilerede robotların dünyayı ele geçirebilme olasılıgın elde tutuyor ve buna karşı önlemlerin alınmasını çok fazla istiyor ama şahsen eğerki yapay zekaya çok fazla önem verilirse ilerde dünya çok farklı bir teknolojiye sahip olacaktır.  Şimdi bile kullanılan yapay zeka ve Deep learing( Derin Öğrenme) robotları çok faydalı işler çıkartıyorlar örneğin 2000 li yılların başında şöyle bir olay gerçekleşiyor Deep Learing ve Yapay Zeka kullanılarak çifçilerin inekleri çiftleştirmek için deep learing kullanıyor ve şöyle bir şey fark ediyorlar deep learing sayesinde ineğin kız mı erkek mi olmak istedigini seçebiliyorlar hatta ne zaman nerede olacağınıda biliyorlar biraz uzun hikaye ama size kısaca bahsetmiş olayım..

Eğerki sağlık hayatına bakarsak yapay zeka alanında  ada diye özel bir program var tamamen sizin sağlınız için programlamış özel bir program kendisi yapay zeka ile çalışıyor sizin gündelik hayatınızda neler yaptıgınızı neler yediginizi tahmin ederek sizlere bir tablo çıkartıyor ve bu tabloda sizin sağlık verileriniz vs yazıyor hatta gündelik hayattaki en büyük örneği kolumuzdaki akıllı saatler de kendi başına ciddi bir sağlık ekipmanı örneğin xiaomi akıllı saatlerde bir kaç saat haraketsiz kaldıgınız zaman size otamatik olarak uyandırmaya çalışıyor veya sizin kalp ritminizi ölçebiliyor hatta ve hatta  apple akıllı saatlerde çok acil durumlar oldugu zaman konumuzunu ayarlayak 112 yi arıyor vede size yardım ekibi geliyor aynı şey siride de mevcuttur…

İsterseniz sizi fazla sıkmadan birde son kez  Yapay zekanın gelecekte olacak olan arabalarına bakalım ne dersiniz ?

Biliyorsanız bu aralar yapay zeka ve deep laring ile çalışan bir sürü araba var hepsinin özel alogirtması vs  var hatta hepsi siz uyusanız bile kendi kendine yola devam edebiliyor siz yüksek bir hızla giderken sizin karşınıza biri çıktıgı zaman insan veya hayvan farketmeksizin direk saniseler içinde ona göre bir program çalışarak sağlıyor veya solluyor o insanı veya hayvanı  vede bu da  gelecekte olan kaza oranlarını düşürüyor benim şahsen en çok sevdiğim özelliklerinden biri de kendi kendine park etme olayı çünkü çoğu insan şahsen düzgün park etmeyi bilmiyor özellikle bizim ülkemizde bu büyük bir sorun çünkü çok dar sokaklara yanlış araba park ederek başka arabaların geçmesini engelliyorlar özellikle polis araçlarının ambulansların itfayilerin bu da sonuç olarak geç kalmalarına sebeb oluyor vede ne yazıkki geç gelme sebebinden ağır sonuçlar olabiliyor umarımki bunlar yapay zeka sayesinde bir an önce azalması dileği ile….

Yapay Zeka Ve Gündelik Yaşantımızda Kullandıgımız Bazı Programlar

 

1)Microsoft Cortana

Microsoft’un yapay zekası Siri’nin üzerine birkaç özellik ekleyerek bir adım öne geçiyor. Bilirsiniz “gerçek zeka”lar geçmiş deneyimlerinden öğrenerek gelecekte daha doğru sonuçlara varabilirler. Cortana da da bunun ilk izlerini görüyoruz. Örneğin daha önceden sorduğunuz bir sorunun kendisini ve cevabını hatırlayarak sonraki soruların cevaplarını daha etkili bir şekilde bulabiliyor. Hatta Cortana, işi biraz daha büyüterek sizin kişiler nesneler ve yerler için kullandığınız takma isimleri bile öğrenebiliyor.

2)Apple Siri

Yapay zeka jargonunda “kitap dahisi” diyebileceğimiz düzeyde olan Apple Siri, sorduğunuz sorulara cevaplar verebilecek kapasitede. Örneğin bir yemeğin tarifini sorduğunuzda Google ya da Wikipedia gibi araçları kullanarak sonuçlar çıkarabilecek ve size sunabilecek durumda. Ayrıca Siri cevabı çok bariz olan bazı sorulara cevap verme ve bariz emirlerinize itaat etme gibi yeteneklere de sahip. Örneğin Siri’yi kullanarak havadurumunu öğrenebilir, ajandanıza işlediğiniz bir toplantının adresini GPS ile bulmasını ve sizi yönlendirmesini sağlayabilir hatta arkadaşlarınızla girdiğiniz bir iddiadan kazanarak çıkmanızı sağlayacak bilgileri size sunabilir. Bu bakımdan çok temel düzeyde bir asistan olarak düşünebilirsiniz. Artık yapay zeka sayesinde herhangi bir şeyi yazarak zaman kaybetmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken telefonunuz ile konuşmak

 

3)IBM Watson

Watson, yapay zekanın göz bebeklerinden birisi. Önceden saydığımız 2 yazılımın yanında adeta bir süperstar gibi kalıyor. Watson, karmakarışık hastane kayıtlarını analiz ederek mantıklı desenler keşfedebiliyor ve bundan öğrendiği sonuçları size sunabiliyor. Dahası doktorların öngöremeyeceği kadar veriyi bir arada işleyerek teşhis ve tanıda tavsiyelerde bulunuyor. Hatta daha önceden gördüğü hastalardan yola çıkarak tedavinin de en uygun nasıl yapılabileceği konusunda fikirler ileri sürebiliyor. Yani Watson gelecekte hastanelerde size bakacak tanıyı koyacak ve tedavi edecek doktorlardan biri olabilir.

 

Umarımki bu yazılarımı eğlenerek ve sıkılmadan okumuşsunuzdur saygılarımla

Bilal Teke

Bana ulaşmak isterseniz aşağadaki sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz

İnstagram

Linkedln

Not: Yapay Zeka ve Deep Laring Hakkında her şeyi sorabilirsiniz sizlere yardım etmek çok isterim..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir