Hub
OSI modeline göre 1.katmanda çalışan Hublar kendine bağlı olduğu network cihazlarını bilmez, kaynak veya hedef network cihazına ait bir network gerçekleştirilmez. Bir network cihazından gelen veriyi Hublar içinde bulunduğu network de ki tüm network cihazlarına iletir. Gelen veri paketini alan network cihazı veri kendisine gönderilip gönderilmediğini kontrol eder. Eğer veri kendisine gönderilmiş ise kabul eder işleme alır, kendisine gönderilmemiş ise veri paketini yok sayar. Hublar kendilerine gelen veri paketini bağlı bulunduğu network deki tüm cihazlarına ilettiği için ağdaki trafiği arttırır. Bu nedenle karmaşık ağlarda kullanılması önerilmez.
Switch
OSI modeline göre 2.katmanda çalışan Switchler (ağ anahtarı) network öğelerinin bağlantıda olmasını sağlayan bir donanımdır. Switchler portlarına bağlı olan bilgisayarların MAC-Port bilgilerini MAC Adress Table’da tutarlar. Bu sayede Switche herhangi bir veri paket geldiğinde MAC Adress Table’a bakarak sadece paketin gitmesi gereken porta gönderirler.
Router
OSI modeline göre 3.katmanda çalışan Routerlar IP paketlerini bir networkten başka bir networke ileten cihazlara denir. 2.katmandaki yerel ağlar Routerlar ile birbirine bağlanır. Kendi aralarında en kısa yolu hesaplama gibi özellikleri bulunmaktadır.
Firewall
OSI modeline göre 3. ve 4. katmanda çalışan Firewalllar (artık yeni nesil Firewalllar 7. katmanda da çalışabilir) diğer ağlardan gelebilecek istenmeyen trafiği engellemek için kullanılır. Tüm ağ trafiğinin Firewall (Güvenlik Duvarı) üzerinden geçebilecek şekilde yapılandırılması gerekir.
Switch ve Router’in Çalışması
Bu örneğimizde A bilgisayarı B bilgisayarı ile iletişime geçmek istediğinde: A ile B aynı networkte olduğu için ilk önce ARP istek paketi yollar. A bilgisayarı 192.168.1.3 IP’sini kullanan bilgisayarın MAC adresini bulmak için ARP isteği yollar böylece B bilgisayarının MAC adresini öğrenir. Daha sonra B bilgisayarı ile iletişime geçebilir. Switch MAC tablosunda aşağıdaki kayıtlara benzer bir kayıt tutar. 2. Port : A bilgisayarının MAC adresi 4. Port : B bilgisayarının MAC adresi
OSI Referans Modeli
OSI modelini ISO geliştirmiştir. Amaç iki bilgisayar arasındaki iletişimin nasıl olacağını tanımlamaktır. 1978 yılında ilk defa ortaya çıkarılan bu standart 1984 yılında yeni bir düzenleme yardımıyla OSI referans modeli olarak yayınlanmıştır. OSI öncesindeki dönemde, yalnızca bilgisayar donanımı üreten kuruluşlara özgü ağlar vardı. Bu ağların özellikleri, çoğunlukla yalnızca o üreticinin donanımının bağlanmasına izin verecek biçimde tanımlanmıştı. Bunlardan ayrı olarak OSI, çeşitli üreticilerin ürünlerinin bağlanabileceği bir ağ için, bir sektör etkinliği olarak ortaya çıkmıştır. OSI Modeli herhangi bir donanım ya da bilgisayar ağı tipine göre değişiklik göstermemektedir. OSI’nin amacı ağ mimarilerinin ve protokollerinin bir ağ ürünü bileşeni gibi kullanılmasını sağlamaktır. OSI modeli 7 katmana ayrılmıştır.
Bir dahaki makalemizde OSI referans modeli katmanlarını inceleyeceğiz.