Google

Google Arama Operatörleri

Selamlar Dostlar,

Bu yazımda sizlere Google arama operatörlerinden bahsedeceğim öncelikle “Neden arama operatörü kullanmalıyız?” sorusunun bir cevabını verelim. Google, Bing gibi popüler arama motorlarının bazı arama operatörleri vardır var olmasının sebebi ise, bazen aradığınız çok dar kapsamlı bir konuyu milyonlarca sonuç içerisinden bulmakta zorlanmanızdır. Bu operatörler sayesinde aramanızın sonuçlarını daraltarak, aslında aramakta olduğunuz bilgiye daha sağlıklı ulaşabiliyorsunuz.

Arama Motorları

İnternet üzerindeki web sitelerini, başlıklarına, açıklamalarına, anahtar kelimelerine ve içeriklerine göre sıralayan, indeksleyen ve hizmetinize sunan gelişmiş sistemlere Arama Motoru (Search Engine) diyoruz.

Arama motorlarını da anladığımıza göre Google’ın arama operatörlerini maddeler halinde inceleyelim.

İntitle

Bu operatör, arama sonuçlarındaki web sitelerini HTML title tag’i girdiğiniz argümana göre listeler. Örneğin bu operatöre parametre olarak “blog” yazarsak, aradığımız kelime sonuçları içerisinde site başlığında “blog” geçenleri listeleyecektir.

google

İnurl

Bu operatör İntitle ile aynı mantıkta çalışır. Farkı ise bu operatöre gönderdiğiniz parametreyi sonuçların URL’lerinde arar. Bu operatörün kullanımına “inurl php?id=” (php?id= yerine farklı bir şey de kullanabilirsiniz buradaki maksat mantığı anlamanız.) örneğini verebiliriz. Burada dediğimiz şey “kardeşim sen bana içerisinde php?id= olan URL’leri getir.” sonrasında arama motoru size içerisinde php?id= olan sonuçları getirecektir.

google

 

Site

Bu operatör, sadece argüman olarak gönderilen domain içindeki sonuçları listeler. Örneğin zer0day exploit kelimesinin sadece kernelblog.org domainindeki sonuçlarını listelemek istiyorsak, “Zer0day Exploit site:kernelblog.org” şeklinde bir sorgu gerçekleştirmemiz gerekecektir.

google

 

Related

Bu operatör, sadece argüman olarak gönderilen web sitesine benzer olan web sitelerini listeler. Örneğin “related:google.com” şeklinde bir sorgu yaparsak, Google.com bir arama motoru olduğundan diğer arama motoru olan web sitelerini listeleyecektir.

google

 

Cache

Bu operatör, sadece argüman olarak gönderilen web sitesinin Google’daki en son önbelleğe alınmış halini gösterir. Örneğin “cache:kernelblog.org” şeklinde bir sorgu gerçekleştirirseniz kernelblog.org domaininin önbelleğe alınmış son halini gösterecektir.

google

 

Link

Bu operatör, argüman olarak gönderilen web sitesine link veren web sitelerini listeler. Örneğin “link:kernelblog.org” şeklinde bir sorgu gerçekleştirirsek kendi web sitesinden kernelblog.org web sitesine link veren web sitelerinin listesini görmüş oluruz.

google

 

Filetype

Bu operatör, argüman olarak gönderilen dosya tipine göre bir arama gerçekleştirir. Örneğin metasploit hakkında araştırma yapacaksınız ve istediğiniz şey metasploit ile ilgili bir pdf dosyası. Bu dosyaya erişmek için yapmamız gereken sorgu şu şekildedir “metasploit filetype:pdf”. Bu sorguyu gerçekleştirdiğiniz zaman metasploit ile ilgili pdf dosyaları karşınıza çıkacaktır.

google

 

.. (İki nokta)

Bu operatör, verdiğimiz ilk ve son değerlerin aralığında olan sonuçları listeler. Örneğin fiyatı 50₺ ile 150₺ arasında bir klavye aramak için “klavye 50₺..150₺” şeklinde kullanmamız karşımıza bu fiyat aralığında olan klavyeleri sıralayacaktır.

google

 

Şimdi ise birazcık saldırganın gözünden bu olayı yorumlayalım. Saldırganımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının T.C. Kimlik numaralarına ulaşmak istiyor. Her bir vatandaşın 11111111111-99999999999 aralığında bir T.C Kimlik numarası mevcut. Bu kimlik bilgilerine ulaşmak için saldırganımızın yapması gereken sorgu “11111111111..99999999999 filetype:xls inurl:gov.tr” sorgusudur.

“”(İki Tırnak Aç-Kapat)

Bu operatör, içerisine yazılan kelimeye veya cümleye göre sonuçları listeler. Örneğin tırnak operatörünü kullanmadan Ayşe tatile çıktı kelimelerini aratacak olursanız Google bu 3 kelime hakkında bulduğu bütün sonuçları size listeleyecektir. Eğer içerisinde bir bütün halinde Ayşe tatile çıktı şeklinde geçen sonuçlar istiyorsanız “Ayşe tatile çıktı” (çift tırnaklar dahil) şeklinde sorgulatmanız gerekiyor.

-(Tire,Eksi)

Bu operatör, sonuçlara dâhil edilmesini istemediğimiz kelimelerin başına yazmamız için vardır. Bazen bir kelimenin birden fazla anlam içerdiğini hepimiz biliyoruz, biz asıl istediğimiz sorguyu gerçekleştirmek için bu operatörü kullanıyoruz. Örnek vermek gerekirse çoğu zaman kullanılan jaguar kelimesini verebiliriz. Bildiğiniz gibi jaguar adında bir hayvan var ama biz jaguar derken otomobil markasından bahsediyoruz işte bu tür durumlarda “jaguar –hayvan” şeklinde sorgular gerçekleştirmemiz gerekiyor.

google

 

Google Advanced Search

Bu operatör, sayesinde diğer operatörleri kullanma ihtiyacınız ortadan kalkmış oluyor, bu operatörün bence çıkış amacı diğer operatörleri kullanmaya erinirsiniz diye.

google

 

Google Hacking Database

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz operatörlerin offensive tarafta kullanımı için “Google Hacking Database” vardır ve pek çok Dork’a https://exploit-db.com/Google-hacking-database adresinden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir