TCP/IP

TCP/IP Protokolü Nedir?

Bilgisayarlar birbirleri ile haberleşmek için belirli protokollere ihtiyaç duyar. TCP/IP, günümüzde en çok kullanılan protokol takımıdır.

İlk 80’li yıllarda Amerikan Savunma Bakanlığı (DoD) tarafından OSI tabanlı sistemler için alternatif olarak geliştirilen TCP/IP internette veri aktarımı için kullanılan 2 protokolü temsil eder; Transmission Control Protocol(TCP) /Internet Protocol(IP). Bir çok protokolün bir araya gelerek oluşan TCP/IP protokolünde TCP veri transferinde önemli noktaları belirtir. IP ise taşıma yolunu bulmayı belirtir. Protokol yapısı 5 katmana ayrılır.

TCP/IP ve OSI Katmanları – İNFİNİTLUP

1- Uygulama Katmanı (Application Layer)

Farklı sunucular üstündeki uygulamalar arasında iletişimi sağlar.(Örn: HTTP, FTP, SMTP, vb.) ve Uygulama Katmanı Taşıma Katmanıyla portlar ile haberleşir. Portlar numaralandırılmış standart uygulamalardır (HTTP:80, FTP:21, vs.) ve Taşıma Katmanında gelen içeriğin türünün anlaşılmasında rol oynar.

2- Taşıma Katmanı (Transport Layer)

Bu katmanda verinin nasıl gönderileceği belirlenir. TCP  (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
TCP’de veri iletimi için  Three-Way Handshake (Üç Zamanlı El Sıkışma) bağlantısı kurulur. HTTP, HTTPS, POP3, SMTP, FTP, SFTP gibi protokollerdeki veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
Kayıpsız veri gönderimi sağlamak için kullanılan bir protokol olduğu için, iletim esnasında veriye kontrol bilgileri bulunan bir başlık (header)  ekler.
Gönderilen veriler için de özel bir TCP kabul paketi (TCP ACK) gönderilir ve gelmiş olan paketlerin doğruluğu kontrol edilir. Gönderen taraf, veri kabulü gelmediği sürece paketi tekrar tekrar gönderir, böylece gönderim sağlanmış olur.

3- İnternet Katmanı (Internet Layer)

Bu katmanda verinin hangi IP adresinden yola çıkıp, hangi IP adresine gideceği bilgisi veriye işlenir. Bu işlemden sonra gönderilen paket Veri Bloğu (Datagram) şeklini alır. Datagram max 65,535 bayt boyutunda olabildiğinden daha fazla boyuttaki paketleri IP protokolü yeterli Datagram’ a ayırır.

4- Ağ Erişim katmanı (Network Access Layer)

Uç sistem ile ağ arasındaki lojik arabirime ilişkin katmandır. Verilerin fiziksel olarak 1 ve 0′ a dönüştürülüp taşınmasını sağlar. Ethernet Ağ Ara yüzü Katmanında kullanılan ve veri iletiminin fiziksel görünümünü sağlayan en yaygın kablolu yerel ağ teknolojisidir.

5- Fiziksel Katman (Physical Layer)

Herhangi bir protokol tanımlı olmayan bu katmanda iletişim ortamının karakteristik özelliklerini belirlenir. Veri, kablo tipine (veya kablosuz) göre elektrik sinyallerine veya elektromanyetik dalgalara dönüştürülür.

Komut satırında “ping 127.0.0.1” komutunu yazıp “Enter” tuşuna basıldığında cevap alınıyorsa, İnternet bağlantısı gerektirmeden mevcut bilgisayarda TCP/IP yüklü olup olmadığı sorgulanmış olunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir