Merhaba sevgili kernelblog takipçileri. Bu yazımda sizlere Parmak izi sistemlerinin kullanımını neden tercih edildiğinden ve ne kadar güvenli olduğundan bahsedeceğim.
Gelişen, sürekli olarak büyüyen ve durmayan teknoloji dünyasında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de güvenliktir. Peki özel şirketler, devlet kurumları güvenliğini nasıl sağlarlar. Eski yöntemler yani kapıda bir güvenliğin durması ya da parola sistemleri veya kartlı sistemler ne kadar güvenlidir. Ya da tek başlarına yeterliler mi ? İşte bu sorunun cevabı hayır! Neden mi çünkü biyometrik sistemlere gerek duyuyoruz. Tek başlarına eski güvenlik sistemleri yeterli değiller. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olmak için şu yazıma da göz atabilirsiniz.
Gelelim parmak izi sistemlerine parmak izi sistemleri fizyolojik özelliklerdir. Fizyolojik özellikler zaman içerisinde herhangi bir değişime uğramazlar. Ama davranışsal özellikler zaman içerisinde değişime uğrayabilirler örneğin ses tonu bir davranışsal özelliktir insan vücudu belli bir yaşa geldiğinde kişilerce değişkenlik göstererek kalınlaşabilir ya da daha yumuşak bir sese dönüşebilir. Parmak izlerinde böyle bir sorunla karşılaşılmaz.
Parmak izi en fazla kullanılan biyometrik sistemdir. Çünkü parmak izleri her insanda farklı yapıdadır. Taklit edilmesi zordur. İlk kullanılmaya başlandığından bu yana gerek yazılım gerekse donanım alanında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Örneğin ilk üretilen sistemlerde parmak izinin aynısını kopyalayıp yapay bir parmağa işleyip sisteme okutarak da sistemi aktif hale getirilebildiler. Daha sonra geliştirilen sistemlerde parmağın derisinin sıcaklığına bakılıp sistem güvenli hale getirilmeye çalışıldı. Sıcaklığı da çözmeleri karşısında parmağın canlı olup olmadığını anlamak için damarların kan akışlarından canlı parmak olmasına dikkat ettiler. Unutmamalıyız ki bir sisteme karşı atak oldukça yeni çözümler üretip sistemlerimizi zaman içerisinde geliştirmiş oluruz. Biyometrik sistemler zaman içerisinde gelişip daha da güvenli hale gelmektedir.
Parmak İzi Sistemleri Nasıl Çalışır ?
Parmak izi okuyucu sistemlerin içinde bir sensör bulunur. Bu sensör sayesinde kişi parmak izini bıraktığında sensör kişiyi tanır ve geçiş hakkı verir. Parmak izini tanıma işlemi 1 saniye hatta belki çok daha kısa sürede gerçekleşir. Bu sistemlerde kişinin giriş ve çıkış bilgilerini bir yazılım sayesinde otomasyon programına kaydedilir. Bu otomasyon üzerinden takip yapılır. Parmak izi sistemlerin hızlı yanıt süresi, kapasite sorunu olmaması ve diğer biyometrik sistemlere göre daha düşük maliyetli olması en çok tercih edilen sistem olmasına sebeptir. Peki bu algoritmalar neden güvenli nasıl parmakları birbirinden ayırt ediyor dersek parmak izleri eşsiz bir biçimde yaratılmıştır. Parmağınızın uç kısmında yer alan girintiler ve çıkıntılar biometrik bir haritaya benzer. Bu girinti ve çıkıntıların birbirlerine olan mesafesini ölçer ve parmak izimizde bulunan noktaların birbirlerine olan uzaklığını tespit ederek bir şifreleme algoritması oluşturur. Parmak izi okuma cihazına parmak izimiz tekrar okutulduğu zaman cihazın içindeki şifreleme algoritmasına alınmış kayıtlara bakılarak eşleştirme işlemi gerçekleştirilir ve parmak izi tanıma süreci tamamlanır.
Peki parmak izi sistemlerinin avantajları nedir ?
Kartlı geçiş sistemlerinde kart taşıma zorunluluğu bulunmaktadır. Parmak izi sistemlerinde kartımı unuttum veya kaybettim gibi mazeretlerin yoktur. Ya da parolalı geçiş sistemlerinde parolamı unuttum denebilir. Kartlı geçiş sistemlerinde kart yıprandığı zaman kartın sürekli olarak yenilenir bu da ekstra bir maliyet gerektirir. Kartlı geçiş sistemlerinden personeller kartını başka kişilerede okutturup geçiş yaptırabilir. Ya da parolalı geçiş sistemlerinde parola başka bir kişiye söylenerek yetkisi olmayan birinin de geçişi yaptırılabilir. Parmak izi sisteminde ise böyle bir durum kesinlikle olamaz. Çünkü kimse bir başkasının yerine parmak izini okutamaz.
Parmak İzi Sistemlerinin Kullanıldığı Alanlar
- İşyerlerinde personel takip sistemleri,
- Hastahanelerde hasta takip sistemleri,
- Emniyet sistemlerinde,
- Turnike geçiş sistemlerinde,
- İnternet bankacılığı ve ATM’lerde,
- Kamu hizmetlerinde,
- Eğitim kurumlarında,
- Mobil sistemlerde .
Unutmayalımki insanın olduğu her sistemde bir açık mutlaka vardır. Dolayısıyla birden fazla biyometrik sistemi aynı anda kullanmanız güvenliğinizi arttırıcaktır. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle. İyi Okumalar