RPG Maker Nedir?

0
143

Bu yazılımın adını daha önce duymamış olmanız çok muhtemel. Çünkü içerisinde yapılan oyunlar maalesef ülkemizde neredeyse hiç popüler değiller. Bunun sebebi yazılımın henüz Türkçeye çevirilmemiş olması ve bu yazılımla yapılan oyunların neredeyse hepsinin Avrupa ve Japonya marketine sunulmasıdır diyebiliriz.

RPG Maker yazılımı Japonya’da Enterbrain tarafından sponsorlu ASCII grubu tarafından yapılmıştır. Ana olarak ilk versiyonları sadece Japonya’da markete sürülen bu yazılımın sonraki versiyonları sırasıyla Doğu Asya, Kuzey Amerika, Avrupa ve Avusturalya marketlerine de sunulmuştur.
İlk versiyonu 1992’de çıkan RPG Tsukūru Dante 98 (Bu yazılım sadece -şu anda neredeyse hiç kullanılmayan- PC98’de kullanılabiliyor.) iken güncel versiyonu ise Steam’de bulabileceğiniz RPG Maker MV‘dir

Bu yazılım hiç oyun programlaması bilmeyen ama oyun yapmaya hevesli olan insanların işini kolaylaştırmak için hazırlanmıştır. Fakat Unity 3D’nin aksine bu yazılımla 3D oyunlar değil de, piksel rol yapma oyunları yapabilirsiniz. Bu programla yapılmış oyunları merak ederseniz, yurtdışı marketlerinde en popüler olan oyunlar şöyle sıralanabilir:

  • Misao
  • Mad Father
  • Ib
  • The Witch’s House
  • Yume Nikki

Fakat bu oyunlar tahmin edildiği üzere Japonya çıkışlı ve İngilizceden başka dilde çevirisi bulunmayan oyunlardır.

RPG Maker MV İnceleme

Sol tarafta gördüğünüz renkli karelere “tileset”ler diyoruz. Sağ tarafta gördüğünüz haritayı yapmak için kullanılıyorlar. RPG Maker’ı satın aldığınızda bir kaç tileset ile beraber geliyor ama eğer isterseniz farklı tilesetleri indirilebilir içerik olarak satın alabilirsiniz.

Buradaki ilk 7 işaretin anlamını tahmin edebilirsiniz. Diğerlerini kısaca açıklayacağım.
Seçili olan yeşil-kahverengili işaretle haritanızı düzenleyebilirsiniz.
Kırmızı şekilli işaretle olay ekleyip düzenleyebilirsiniz.
Kalem işaretiyle, farenizi kalem gibi kullanarak harita çizebilirsiniz.
Kare işaretle kare doldurma, daire işaretle daire doldurma, fırça işaretiyle tamamen doldurma ve siyah kalem işaretiyle de gölgelendirme yapabilirsiniz.

Olay ekleme ekranına eklediğiniz olaylar bu şekilde gözükecektir. Olayı neyin tetikleyeceğini, bulunacağı yeri, (eğer karakter konuşuyorsa) görüntülenecek resmi, olayın hareket edip etmeyeceği ve daha bir çok şeyi bu ekrandan düzenleyebilirsiniz.

Umarım hoşunuza gitmiştir. Başka bir yazıda görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz