kuantum-fizigi - kernelblog

Kuantum fiziği -1

Kuantum fiziği atomu ve molekülleri anlatmak için en temel teoridir. Fakat buna karşın bir çok kişi için olasılıkları ve belirsizlikleri çağrıştırır. Kuantum fiziği 1900 den bu yana bize çok şeyde yol gösterdi bunlardan sadece bir kısmı ” DNA nın yapısı, yıldızların renkleri ve kimyasal bağları ” idi. Çok ünlü bir kuantum fizikçisinin bir sözü vardır “Biliyor musunuz, benim fizik öğrencilerim de anlamıyorlar… Çünkü ben anlamıyorum, hiç kimse anlayamıyor.”Kuantum fiziği 1900 de “Max PLANCK” in büyük bir soruna çözüm bulmasıyla ortaya çıkmıştır. Isıtılan bir madde parçası korlandıkça ve kızdıkça ışıldamaya başlar. Daha yüksek sıcaklıklarda korlar akkor haline gelir ve “siyah cisim ışıması” nı meydana getirir. Ancak bunun nasıl olduğu anlaşılamaz . Fakat planck ışığın birim paketler halinde yani kuantlar şeklinde yayıldığını öne sürdü bu fikir (enerjinin bütün değilde paket paket yayılması) klasik fiziğe aykırıydı. Planck bu durumun üstüne giderek bir ilişkide bulmuştu ve böyle bir enerji paketindeki (kuantum) enerji miktarı , ışınım frekansıyla doğru orantılı. Formülü => E = hv

Planck Sabiti

Planck sabiti kuantum fiziğinin temel formülüdür “h” ile gösterilir ve aynı ışık hızı gibi buda evrenin sabit terimlerindendir. Eğer bir denklemin içinde h harfini görüyorsanız bu bir kuantum denklemidir.Sayısal değeri inanılmaz küçüktür yaklaşık 10 üzeri -34 lük bir sayıdır. Evrendeki iki nokta asla birbirine plank teriminden daha yakın olamaz. Parçacıkların bulunduğu tüm noktalar en az bir planck birimi kadar birbirinden uzakta olmalıdırlar .

Enerji ayrıktır !


Son 100 yılda bize herhangi bir kaynaktan gelen enerjinin sürekli olarak geldiğini düşünüyorduk fakat planck bu durumu değiştirdi. Plancka göre enerji sürekli değilde birimler (kuant) halinde yayılıyordu. Ki doğru olan da buydu örneğin bir bilgisayar ekranından gelen fotonlar sürekli olarak değilde 50 Hzlik yani saniyede 50 kere bize kuantlar gönderir fakat biz 24 Hz üstünü algılayamadığımız için bize sürekli gelen bir enerji olduğunu düşünüyoruz ama öle değildir. Hayatı sürekli değil kesik kesik yaşıyoruz.

Kuantum Belirsizlik

Kuantum fiziğindeki belirsizlik kavramı kuantumun en önemli parçasıdır. Belirsizlik olmazsa kuantum olmaz kuantum olmazsa da belirsizlik ! Bunu anlatabilmek için normal fizikle karşılaştıracağız. Fizik kuralları sabitdir ve her şey formüle dayalıdır buda gelecekten haberdar olmamızı sağlar. Biz kuantum fiziğini bilmeden önce tanrının bir sonraki hamlesinin ne olacağını bildiğimizi varsayıyorduk fakat atomun alt parçacıkların da gerçek fizik kurallarının geçerli olmadığını öğrenene kadar. işte burada kuantum fiziğinin belirsizlik yasası ortaya çıkıyor. Atom altı dünyada enerji zaman ve momentumun ölçülemeyeceği anlaşıldı buda formullerin işe yaramayacağını gösteriyor. Burada belirsiz olan şey konumdur. parçacığın konumunun ve momentumunun belirsizliğinin çarpımı en az planck sabiti ile aynı büyüklükte olmalıdır. Bu denklem , konumunu ne kadar belirliyorsak , momentumunu o kadar belirginsizleştiğini ortaya koyar. Ve buda bu maddenin evrenin her yerinde her an olabileceğini ortaya koyar.

Yerel olmama ve dolaşıklılık

Kuantum fiziğinin en akla zarar yasalarından biriside dolaşıklılıkdır. Bu yasaya göre iki parçacık arasında ne kadar mesafe olursa olsun birbirlerine etkisi anlık olur. Yani x parçacığı ile y parçacığı arasında bir plank birimi var ve bunlar bir bilgi alışverişi yaptığı anda 0.0001 saniyede işlem gerçekleşiyorsa aynı parçacıklar arasında 2 ışık yılı uzaklığı olsa da yine 0.0001 saniyede bilgi paylaşımı gerçekleşir. Bu açıdan baktığımızda istanbul’dan bir kuanta bilgi yükleyerek bu bilgiyi anlık olarak ankara’ya gönderebiliriz. Buda ışınlanmanın başlangıcı varsayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir